Vpis

Naključna fotografija

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 25. 09. 2023 05:02

BLED

 

SPINPožar, eksplozija 24. 09. 2023 23:05

Ob 23.05 je v Podgorju, občina Slovenj Gradec, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Podgorje, Slovenj Gradec, Golavabuka, Turiška vas, Šmartno, Raduše, Pameče-Troblje in Stari trg. Skupaj je požar gasilo 64 gasilcev, eden se je pri tem poškodoval. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so ga zdravstveno oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico Slovenj Gradec. Ostrešje in zgornji bivalni del hiše je ogenj uničil. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

SPINPožar, eksplozija 24. 09. 2023 22:45

Ob 22.48 je v Mejah, občina Cirkulane, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Cirkulane in PGD Bukovci. Požar so pogasili ter s folijo pokrili približno 25 kvadratnih metrov ostrešja.

 

SPINOnesnaženje, nesreče z nevarnimi snovmi 24. 09. 2023 21:14

Ob 21.14 je v Vipavski ulici v Ljubljani v objektu iz rezervoarja za kurilno olje kapljalo kurilno olje. Gasilci GB Ljubljana so s tesnilno maso poizkušali preprečiti iztekanje, vendar neuspešno, zato so podložili pivnike in ponovno podstavili lovilno posodo, v katero se je že prej po nekaj urah natekla le manjša količina olja. Stanovalka bo kontrolirala iztekanje in kontaktirala z dobaviteljem kurilnega olja.

 

SPINTehnična in druga pomoč 24. 09. 2023 20:51

Ob 20.54 se je v Bavdkovi ulici v Kranju v stanovanjski hiši pri padcu poškodovala starejša občanka. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do nje. Slednji so jo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

 

OKTOBER – Mesec požarne varnosti

Vsako leto meseca oktobra gasilci v naši občini izvajamo aktivnosti, ki so namenjene preventivni dejavnosti.

Osrednja tema letošnjega meseca je: ZAČETNI POŽAR LAHKO POGASITE SAMI. V mislih imamo sredstva in naprave za začetno gašenje požarov, kot so gasilniki, požarne odeje in podobno. V sodelovanju med Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Slovenskim združenjem za požarno varstvo in Gasilsko zvezo Slovenije so nastala osnovna gradiva, in sicer zgibanki Gašenje začetnih požarov v gospodinjstvu in Gasilnik v osebno vozilo ter dva plakata. Gradivo se je razdelilo v vse PGD V GZ Dobrepolje.
 
plakat 112 2013-page-001 Gasilci dobro vemo, da je gašenje požara zelo hitro in uspešno le, če pričnemo z njim, ko je gorenje komaj dobro začelo. Gasilci se neprestano usposabljamo, vadimo in posodabljamo opremo. Da smo svojem delu dobro kos, kažejo zadnje večje intervencije, kjer sta bila odziv (odzivni časi in številčnost moštva) ter opravljanje nalog s strani gasilskih enot na visokem strokovnem nivoju. S skupnimi močmi lahko na višji nivo dvignemo tudi raven preventive v svojih požarnih okoliših, saj so prebivalci pogosto o uporabi naprav za začetno gašenje požarov slabo poučeni. In prav to – gašenje v začetni fazi – je glavni namen uporabe sredstev ter naprav za začetno gašenje požarov in cilj letošnjega meseca požarne varnosti.
 
V mesecu požarne varnosti lahko v sklopu gasilskih društev ali zvez organiziramo aktivnosti, ki bodo udeležencem pomagale spoznati pomen in pravilno uporabo gasilnikov ter požarnih odej in podobno. Na temo uporabe gasilnika lahko:

1. prikažemo gašenje različnih vrst goriv:

 • gašenje požarov razreda A – potrebujemo npr. les, kose pohištva, star fotelj in podobno;
 • gašenje požarov razreda B – potrebujemo npr. ponev z bencinom/nafto;
 • gašenje požarov razreda C – potrebujemo npr. tlačno posodo z gospodinjskim plinom (propan/butan);
 • gašenje požarov razreda F – olje v ponvi;
 • gašenje izvajamo z gasilniki na vodo, peno, CO2, praškom, gasilom skupine F;

 2. gašenje osebnega vozila:

 • primer 1: vozilo zagori v predelu motorja – prikažemo pravilni postopek gašenja, gasimo le skozi reže ob priprtem motornem pokrovu;
 • primer 2: vozilo zagori v predelu motorja – prikažemo nepravilni postopek gašenja, gasimo ob odprtem motornem pokrovu.
Prikažemo lahko tudi pomen požarne odeje, ki jo v namišljenem scenariju uporabimo za prekrivanje ponve, v kateri se je vžgalo olje.
 
V akcijo osveščanja voznikov o potrebi po gasilniku v osebnih vozilih so se vključili tudi Avto-moto zveza Slovenije, Policija, Kmetijska gozdarska zbornica, Javna agencija RS za varnost prometa, Zveza ZŠAM in Združenje za promet, Sekcija strokovnih in registracijskih org. za motorna in druga vozila.
 
Predlagamo, da v program  letošnjega meseca požarne varnosti vključite tudi v svoje redne aktivnosti, kot so npr:
 • dnevi odprtih vrat,
 • pregledi hidrantnega omrežja in gasilnikov,
 • prikazne vaje usposobljenosti članstva in zmogljivosti gasilske tehnike,
 • predstavitve in nastopanje v medijih ipd.
Besedilo: Franci Petek GZS
Oblikovanje: Uroš Gačnik GZD
 
plakat zacetni pozar lahko pogasite sami 2013-1-page-001

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved