Seminar: Prvi posredovalci in prva pomoč v gasilskih vrstah

Seminar je potekal 16. aprila ob 17.00 uri v Jakličevem domu, kjer se je zbralo preko 100 slušateljev. Izobraževanje je tekom življenja nuja in potreba. Naše usmerjeno izobraževanje se prične že z 6. letom, ko vstopimo v hram učenosti. Tako nadaljujemo aktivno učenje vse do prve službe, nekateri pa to nadaljujejo tudi po tem. Vpisujejo razne tečaje, obiskujejo seminarje, tudi učenje v poznejših življenskih obdobjih življenja ni več noviteta.

Tudi gasilci veliko pozornosti in sredstev namenjamo izobraževanju svojih članov. Tako začnemo že pri mladini, ki sodeluje pri gasilskih kvizih, preverjanju znanja za preventivne značke, organiziramo tečaje, posvete , seminarje in še bi lahko našteval. Vse to pa ima namen, da osvestimo čim več ljudi ter s tem zmanjšamo možnost nesreč. Prav tako pa je namen tečajev tudi ta, da v primeru, ko pride do nezgode znamo pravilno in učinkovito ukrepati.
 
Seminar
 
V ta namen je Regija Ljubljana II. v katero je vključena GZ Dobrepolje in posledično vsa društva iz naše občine organizirala strokovni seminar, ki se je tikal predvsem prve pomoči. Da smo seminar lahko izvedli se moram zahvaliti občini Dobrepolje za prostor, ter vsem predavateljem, ki so se odpovedali honorarju v korist gasilske organizacije. Fakuleteta za komercialne in poslovne vede, ki je predstavila svoj študij, pa je poskrbela, da se naši želodčki niso preveč oglašali in smo lahko zdržali 4 ure. Podjetje Gamat d.o.o. pa je poskrbelo, da smo med odmorom lahko videli in novitete zaščitne in reševalne opreme, ki jo gasilci uporabljamo pri svojem delu.
 
Seminar
 
Seminar je osvetlil področja interveniranja prvih posredovalcev na tehničnih in drugih intervencijah, kjer je potrebna tudi prva pomoč. Predstavljeni so bili primeri iz tujine in možne rešitve le teh. Anton Posavec – vodja izobraževanja na Reševalni postaji Ljubljana z več kot 20. letnimi izkušnjami NMP, predavatelj na področju izobraževanja gasilcev, nam je podal smernice certificiranja prvih posredovalcev in izobraževanja. Borut Lončarevič – regijski poveljnik, inštruktor, predavatelj, član štaba za velike intervencije pri GZS je predstavil alarmiranje in vodenje prvih posredovalcev, uporabo sistema ZARE, aktiviranje, komunikacija in vodenje prvih posredovalcev. Romana Rupar zaposlena kot psihologinja v Slovenski vojski nam je na kratko opisala področje nudenja psihološke pomoči reševalcem s katerimi se soočajo po nesrečah. Svoje delo in pogled na prvo pomoč nam je predstavil tudi Primož Velikonja- vodja reševalne postaje Kočevje, eden pobudnikov in reševalcev na motorju, helikopterski reševalec, inštruktor in predavatelj prve pomoči.
 
IMG 20150416 175024-550
 
Predavanja so bila izredno poslušana in na koncu je bilo postavljenih veliko vprašanj. Menim, da smo s tem seminarjem v naši GZ odprli nova obzorja in poglede, ki jih nekateri posasmezniki že dalj časa skušamo vpeljati v naš kraj. Zavedamo se, da moramo na tem področju še veliko postoriti, pa ne samo gasilci pač pa vsi občani. Zavedati se moramo, da tako reševalno kot gasilsko vozilo potrebuje do našega kraja veliko časa. Velikokrat več kot si lahko človeško življenje privošči. Zato pozivam VSE, da poskrbimo za naše sosede, saj je le osnovna prva pomoč nujna in v tem pomenu dragocena. V veliko primerih pa nam poznavanje prve pomoči in volja pomagati omogoči, da naš sorodnik sosed, prijatelj... preživi nezgodo, ki bi bila v nasprotnem primeru tragična.
 
Iz naše GZ se je tega seminarja udeležilo 38 slušateljev. PGD Struge 3, PGD Zdenska vas 14, PGD Ponikve 7, PGD Zagorica 5, PGD Videm 3, PGD Hočevje 6 ter pripadnica OŠCZ Dobrepolje. Vsem, ki ste se vpisali na listo prisotnosti je izobraževanje tudi vpisano v informacijkem sistemu Vulkan.
 
Na koncu velja vabilo novim in starim članom, mladini in starejšim, da se pridružijo gasilskim in drugim humanitarnim društvom, da razvijajo čut odgovornosti do sočloveka. Nedavne katostrofalne nesreče nas morajo povezati, da se ne odtujimo. Pomagajmo drug drugemu, da pa vemo kako se izobražujmo.
 

Uroš Gačnik predsedujoči regije Ljubljana II

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved