Vpis

Naključna fotografija

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 25. 09. 2023 05:02

BLED

 

SPINPožar, eksplozija 24. 09. 2023 23:05

Ob 23.05 je v Podgorju, občina Slovenj Gradec, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Podgorje, Slovenj Gradec, Golavabuka, Turiška vas, Šmartno, Raduše, Pameče-Troblje in Stari trg. Skupaj je požar gasilo 64 gasilcev, eden se je pri tem poškodoval. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so ga zdravstveno oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico Slovenj Gradec. Ostrešje in zgornji bivalni del hiše je ogenj uničil. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

SPINPožar, eksplozija 24. 09. 2023 22:45

Ob 22.48 je v Mejah, občina Cirkulane, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Cirkulane in PGD Bukovci. Požar so pogasili ter s folijo pokrili približno 25 kvadratnih metrov ostrešja.

 

SPINOnesnaženje, nesreče z nevarnimi snovmi 24. 09. 2023 21:14

Ob 21.14 je v Vipavski ulici v Ljubljani v objektu iz rezervoarja za kurilno olje kapljalo kurilno olje. Gasilci GB Ljubljana so s tesnilno maso poizkušali preprečiti iztekanje, vendar neuspešno, zato so podložili pivnike in ponovno podstavili lovilno posodo, v katero se je že prej po nekaj urah natekla le manjša količina olja. Stanovalka bo kontrolirala iztekanje in kontaktirala z dobaviteljem kurilnega olja.

 

SPINTehnična in druga pomoč 24. 09. 2023 20:51

Ob 20.54 se je v Bavdkovi ulici v Kranju v stanovanjski hiši pri padcu poškodovala starejša občanka. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do nje. Slednji so jo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

 

Stoletne vode ali samo igranje matere narave?

Kot strela z jasnega sem v zgodnjih jutranjih urah dobil informacijo, da je bregove prestopila reka Rašica, da iz Podpeške jame že bruha voda in da se voda že vali proti Predstrugam. Scenarij izpred 4-ih let mi je ponovno odzvanjal v glavi.

Aktiviranje operativnih enot, oskrba občanov s protipoplavnimi vrečami in peskom vse to je bilo prioritetna naloga. Delo gasilcev se je pričelo že v petek v zgodnjih jutranjih urah. Seveda so bili prvi v Ponikvah, kjer so prvi dobili vodo in so bili opozorjeni od sosednjih društev PGD Rašica in GZ Velike Lašče. Informacije so bile vredne zlata, saj smo le tako lahko načrtovali, kaj nas lahko doleti. Pričakovali smo najhujše.
 
DSC predstruge6
 
Od Ponikev pa vse do Strug so se pričele aktivnosti kot so: utrjevanje nasipov, polnjenje protipoplavnih vreč, seljenje opreme v višje prostore, umikanje živali in ljudi iz predvidoma najbolj ogroženih področij. Aktivnosti je bilo toliko, da se težko opiše v tem glasilu vse kar se je dogajalo v teh štirih dneh. Zapisano bo v gasilskem poročilu. Spomini na leto 2010 so še močno živi zato nihče ni izgubljal časa.
 
Na kratko bom opisal gasilsko dejavnost v teh 4 dnevih za celotno občino:
  • v petek, 7.11.2014, je sodelovalo 144 gasilcev na 72 različnih lokacijah,
  • v soboto, 8.11.2014, je sodelovalo 141 gasilcev na 34 lokacijah,
  • v nedeljo, 9.11.2014, - sanacija poplav - 127 gasilcev na 71 lokacijah,
  • v ponedeljek, 10.11.2014, - sanacija poplav 27 gasilcev na 15 lokacijah.
Skupno je bilo v 4 dneh opravljenih preko 3.200 delovnih ur.
 
kompolje o
 
Pohvalil bi rad v prvi vrsti vse naše gasilce, ki vedno požrtvovalno priskočijo na pomoč tam, kjer je to nujno potrebno. Dasiravno smo bili utrujeni, neprespani in smo spali na noč kake 4 ure potem pa spet na pomoč. Upam, da smo s svojim delom opravičili vsak evro, ki se vlaga v gasilsko dejavnost.
 
Vesel sem, da solidarnost med sokrajani še ni ugasnila. Živ dokaz so bili krajani Predstrug, Podpeči, Vidma, Kompolj in Strug. Z nesebičnim delom so si pomagali, delali nasipe, polnili vreče, črpali vodo, premikali pohištvo in opremo...
 
Dobrepoljci in Stružanci - ponovno ste mi dokazali, da smo iz pravega testa. Držite še naprej skupaj.
 
Poveljnik GZ Dobrepolje
Uroš Gačnik
 
Foto: Tamino Petelinšek, Uroš Gačnik, PGD Zdenska vas
 
DSC terezija2  poplave-podpec  ciscenje-v-domu-terezije
 
TAP kompolje1 TAP kompolje2

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved