Vpis

Naključna fotografija

Zadnji dogodki SPIN

SPINPrometna nesreča 26. 05. 2024 21:11

Nesreče v cestnem prometu

 

SPINPožar, eksplozija 26. 05. 2024 21:03

Požari v naravi oziroma na prostem

 

SPINPrometna nesreča 26. 05. 2024 20:56

VITANJE

 

SPINTehnična in druga pomoč 26. 05. 2024 18:16

Tehnična in druga pomoč

 

SPINTehnična in druga pomoč 26. 05. 2024 17:45

Tehnična in druga pomoč

 

Gasilska ekskurzija na letališče Jožeta Pučnika

Pa je le prišel ta dan, ki smo ga vse gasilke in gasilci tako zelo čakali. Zakaj?! Ker vsak nima vsak dan priložnosti, da bi bil lahko gost gasilcev na Brniku.

pantar3mala 
 
Tako smo se 22. avgusta zbrali na avtobusni postaji na Vidmu in se odpravili proti letališču Jožeta Pučnika… In takoj na začetku; kolikokrat v življenju ste si morali odpeti pas in oddati vse svoje osebne stvari v plastičen zaboj, kjer rentgen vidi prav vse: in ni ga zlomka., da je nekdo iz med nas prejšni večer gledal kriminalni film in po nesreči v svojo torbico odložil rezilo. Seveda ni bilo incidenta, saj je šlo zgolj za naključje.
 
pantarcel 
 
Sprejel nas je prijazni vodja gasilske izmene, ki nam je najprej predstavil potek njihovega dela in njihove naloge. Če na kratko obrazložim: zaposlenih je preko 60 gasilcev, ki so poleg izobraževanja za poklicnega gasilca na Igu morali opraviti tudi specifično izobraževanje za intervencije na letališču, katerega so opravili na samem letališču. Zgolj za zanimivost lahko povem, da se je pred leti na dve prosti delovni mesti prijavilo kar 300 kandidatov. Po splošni predstavitvi je sledila predstavitev gasilske tehnike. Zagotovo je bilo za vse najbolj spektakularno specialno vozilo Panter. Za lažjo predstavo naj povem, da gre za specialno vozilo, katerega niti ni možno uradno registrirati. Naj navedem samo nekaj podatkov:
  • skupna teža 38 t
  • moč motorja črpalke 300 kW
  • kapaciteta vode 12500 l
  • kapaciteta penila 1500 l
  • kapaciteta gasilnega prahu 300 kg
Nepredstavljiv je tudi pretok črpalke, saj kar desetkratno presega pretok naših MB, ima namreč 6000 l/min. Zagotovo gre tukaj poudariti tudi hitro polnjenje na specifičnem hidrantnem omrežju, ki tolikšno kapaciteto lahko zagotovi maksimalno v dveh minutah. Komaj doumljivo je tudi dejstvo, da tolikšno vozilo (8x8) doseže končno hitrost do 140 km/h in da morajo biti letališki gasilci na skrajnih koncih letališke steze (cca. 3 km) najkasneje v treh minutah od alarma, kar tudi redno preverjajo nadzorne službe. Vse opisano nas je s povišanim adrenalinom velika večina tudi v živo izkusila na niti ne tako promenadni vožnji po letalski pisti, kjer smo bili priča tudi simulativnem gašenju oz. samogašenju (vozilo ima namreč na podvozju tudi šobe za samogašenje, zaradi katerih se le to lahko vozi tudi čez požar).
 
pantar1mala
 
Poleg operativnih nalog imajo poklicni gasilci zaposleni na letališču tudi mnogo preventivnih in tehničnih nalog:
  • ko letalo pristane ga gasilci z vozilom »follow me« pospremijo na svoje parkirno mesto
  • servisirajo gasilne aparate na celem letališču
  • prisotni so tudi med točenjem goriva
  • dvakrat dnevno preverijo vzletne steze
  • pozimi čistijo in plužijo letališče
Seveda pa spremljajo vse pogovore med nadzornim stolpom in letali in v primeru težav oz. okvar pripravljeni pričakajo pristajajoče oz. vzletajoče letalo.
 
Glede na to, da je bil v naših vrstah tudi Andraž Laznik Strnad član PGD Hočevje, ki je zaposlen kot avio mehanik na letališču Jožeta Pučnika, pa smo imeli tudi to priložnost, da smo si lahko ogledali tudi servisiranje letala. Za nas »prizemljene« zemljane so stvari kar težko predstavljive: od materialov, postopkov, do kapacitet vzdržljivosti,…mogoče gre za šalo, mogoče pa je res, naj bi motorje testirali kar s 5 kg zmrznjenimi racami. Če propeler zdrži dobijo zastonj kosilo, drugače je letalo obsojeno na nadaljnji servis. Malo manj pa je smešen podatek, da ena sama perut propelerja stane 20.000 dolarjev.
 
pantar5mala
 
Po vseh letaliških podvigih smo si zaslužili malico, no malo malico, ki je bila dvakratna; torej je bila kar spodobna malica. In če smo bili že v teh koncih, zakaj ne bi izrabili priložnosti? In smo si šli ogledati še gasilsko brigado Kranj. Tudi tam smo doživeli prisrčen sprejem razlago in prikaz vse njihove tehnike. Pika na i pa je bil gotovo dvig z gasilsko lestvijo s košaro, ki jo je predstavitelj bolj zaupal ženskemu spolu, češ da so bolj vajene ravnanja z ročicami.
 
pantar8mala
 
Za vse udeležence je bil čudovit dan. Poleg vsega ne vsakdanjega – od vidnejšega, slišanega do doživetega, se lahko pohvalimo tudi s tem, da se nas je 50 udeležencev poleg poučnosti, tudi pošteno zabavalo.
 
pantar10mala
 
  Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.
 
  Tina Jakič

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved