Gasilski pohod

V PGD Zdenska vas smo v nedeljo, 7.2.2011, organizirali gasilski pohod na tri vrhove v bližnji okolici našega društva. Malo pred deveto uro zjutraj se nas je 11 pohodnikov podalo na celodnevno pot.

 
pohod1
 
Začeli smo v Strugah, kjer nas je pot po strmem pobočju vodila do Svete Ane. Po približno uri in pol hoje smo zagledali cerkev na vrhu Svete Ane, kar je pomenilo, da je prvi vrh osvojen. Z območja okoli cerkve se nam je odprl lep razgled po ribniški dolini.
 
pohod2
 
Prekrasno sončno vreme nam je omogočalo da smo videli prav vse, kar se da videti. Po krajšem počitku in okrepčilu smo pot nadaljevali proti stenam Svete Ane, kjer pa se pogled odpre proti celotni struški dolini. Zagledali smo tudi mesto, kjer smo začeli pohod in takoj se je razvila debata o tem, koliko smo že prehodili.
 
pohod3
 
Zaradi precej natrpanega urnika smo morali pot hitro nadaljevati proti Grmadi. Ob tablici, na kateri je pisalo: »Grmada – 3 ure«, so noge kar naenkrat postale težke, vendar smo zaradi odličnega vzdušja med pohodniki hitro pozabili na to. Poleg tega pot ni bila več tako zahtevna kot vzpon na Sveto Ano. Nekaj težav nam je povzročal le spust iz sten, kjer je bila zaradi južnega snega in blata potrebna večja previdnost. Po dobri uri hoje po gozdnih poteh smo prišli na asfaltirano cesto, ki vodi skoraj povsem do Grmade. Medtem smo srečali veliko pohodnikov, ki so prav tako izkoristili lep dan za sprehod v naravo. V daljavi smo že zagledali antenski stolp, ki je postavljen na Grmadi, to pa je tudi pomenilo, da bo naš drugi cilj kmalu izpolnjen.
 
pohod4
 
Po skupno dobrih dveh urah hoje od Svete Ane smo prispeli na Grmado. Tudi z Grmade je bil pogled prekrasen. Vzeli smo si še nekaj minut za oddih in okrepčilo nato pa se odpravili proti Kamen vrhu. Tudi ta pot ni bila preveč zahtevna. Med potjo smo lahko opazovali slovenske gore, saj so se zaradi lepega vremena pokazale v vsej svoji veličini. Vsi smo bili navdušeni, ko smo ugotovili, da je med njimi tudi najvišji vrh – Triglav.
 
pohod5
 
Okoli tretje ure smo prispeli še na zadnji cilj – Kamen vrh. Tudi tam smo uživali v prekrasnem razgledu. Sledila je topla malica, ki so jo pripravili naši člani, hkrati pa smo še nazdravili skupnemu podvigu. Po poti domov smo podoživljali občutke in zanimivosti s pohoda in prišli do zaključka, da se v kratkem dogovorimo za nov pohod. Upamo, da se takrat podamo na pot še v večjem številu.
 
pohod6

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved