Vaja: Potres Videm 2017 - Jakličev dom

V mesecu oktobru vsako leto potekajo gasilske vaje v okviru Gasilske zveze Dobrepolje. Namen le teh je preveriti operativno sposobnost gasilskih enot, medsebojno sodelovanje, predvsem pa seznanitev s specifičnostjo objekta oz. lokacije, kjer lahko pride do intervencije. Letos smo gasilsko vajo izvedli v objektu Jakličev dom na Vidmu, ki ga je v vaji hudo poškodoval močan potresni sunek. Sodelovala so tri društva iz GZ Dobrepolje: PGD Zdenska vas, PGD Struge in PGD Hočevje, ter gostujoče društvo PGD Vrhnika. Skupaj je bilo prisotnih 87 gasilk in gasilcev.

Vaja se je začela ob 17.45 uri, ko je PGD Zdenska vas dobilo poziv, da so se zaradi močnega potresnega sunka (7-8. stopnja po evropski potresni lestvici - EMS oz. 6. stopnja po Richterjevi lestvici) zgodile hude poškodbe na objektu Jakličevega doma. Ob potresu je prišlo do delne zasutosti izhodov, porušitve dela stopnišča in ostrešja, okvare dvigala za prevoz oseb in napake na ogrevalni tehniki in rezervoarjih kurilnega olja, zaradi česar je na tem delu prišlo tudi do požara. Ker se je potres zgodil v popoldanskem času, ko v objektu potekajo različne dejavnosti, je nekaj obiskovalcev ostalo ujetih. Na žalost so nekateri utrpeli poškodbe, tudi hujše.
 
ABC 02
 
Enota PGD Zdenska vas je takoj po prihodu zavarovala mesto nesreče, pregledala objekt in začela z reševanjem in spremljanjem evakuacije. Zaradi obsežnosti nesreče vodja intervencije odredi postavitev poveljniškega mesta, pripravo prostora za prvo pomoč, izvedbo triaže, hkrati pa aktivira še enoti PGD Hočevje in PGD Struge.
 
Med tem časom so gasilci PGD Zdenska vas z dodatno konstrukcijo podprli glavni vhod in omogočili vstop v objekt. Nadaljevali so z natančnim pregledom objekta, ob vhodu pa se je izvajalo evidentiranje vseh vstopov in izstopov iz objekta. Zaradi poškodovanega stopnišča so postavili gasilsko tridelno lestev, da so lahko vstopili v 2. nadstropje. Med tem so že našli prve ponesrečence, ki so jih z nosili prenesli v šotor za prvo pomoč. V 2. nadstropju so našli huje poškodovano osebo, v mansardnih prostorih pa je bilo ujetih več oseb, zaradi česar je moral vodja intervencije na pomoč poklicati PGD Vrhnika, ki z avtolestvijo omogoča reševanje z višin.
 
ABC 010
 
Enota PGD Hočevje je ob prihodu začela z urejanjem prometa in ureditvijo obvoza, hkrati pa nudila pomoč pri prvi pomoči. Na vzhodni strani objekta se je medtem zaradi poškodb na ogrevalni tehniki in rezervoarjih kurilnega olja razvil požar, ki se je po fasadi širil proti ostrešju. Nalogo gašenja prevzamejo gasilci PGD Hočevje. Izvedli so zunanji in notranji napad. V objektu so našli nevarne snovi, ki so jih varno iznesli.
 
Enota PGD Struge je požarno varovala občinsko stavbo, saj je obstajala nevarnost širjenja požara. Gasilci PGD Struge so izvajali tudi konstrukcijske podpore na vse vhode in izhode objekta, zavarovali so ruševine, pomagali pa so tudi pri iznosu poškodovanih oseb na nosilih in prvi pomoči v triažnem šotoru. Zaradi huje poškodovane osebe so dobili nalogo, da pripravijo prostor za helikopterski prevoz ponesrečenca.
 
ABC 0160
 
Med tem je na intervencijo prišla tudi enota PGD Vrhnika, ki je svoje vozilo - avtolestev postavila na prostor pred Jakličev dom in začela z reševanjem huje poškodovane osebe in ostalih ujetih oseb v mansardnih prostorih.
 
Vse ujete in poškodovane osebe so gasilci varno prenesli v šotor za prvo pomoč, kjer jih je enota prve pomoči ustrezno oskrbela. Na vzhodni strani objekta so gasilci PGD Hočevje uspešno pogasili požar, tako da se je s tem intervencija uspešno zaključila. Sledilo je pospravljanje opreme in zbor gasilcev za zaključek vaje.
 
Po zaključku vaje so gasilci PGD Vrhnika izvedli še demonstrativni prikaz reševanja iz višin, nato pa se je lahko vsakdo povzpel na višino 30 metrov, kolikor znaša doseg avtolestve, in užival v čudovitem panoramskem razgledu. Imeti je moral le dovolj poguma.
 
Več fotografij si oglejte v fotogaleriji.

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved