Osnovni tečaj za gasilca v PGD Zdenska vas

V PGD Zdenska vas smo v mesecih novembru in decembru izvajali osnovni tečaj za gasilca, ki ga je uspešno zaključilo 13 tečajnikov. Udeležence smo tekom tečaja seznanili z delovanjem društva, s tehnikami gašenja in reševanja, z gasilsko tehniko in opremo, s katero razpolagamo v društvu, in s požarnim okolišem, katerega pokrivamo.

Teoretični del tečaja se je odvijal v sejni dvorani gasilskega doma, praktični del pa smo izvajali na terenu. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, kateri del je bil tečajnikom zanimivejši. Vsekakor pa so skozi celoten tečaj vsi vzorno sodelovali. Skozi prakso smo tečajnikom predstavili zaščitno opremo telesa in dihal ter vso gasilsko opremo, ki se nahaja v gasilskih vozilih in orodni prikolici.
 
Osnovni tečaj za gasilca
 
Tečajniki so tako črpali vodo iz vodnjaka in pri tem uporabili motorno brizgalno in muljno črpalko, sestavili gasilsko lestev in se naučili po njej pravilno povzpeti in sestopiti, seznanili so se z navezavami gasilskih orodij, gasili ogenj z različnimi vrstami gasilnih sredstev in se s tem naučili pravilnih postopkov gašenja, preizkusili nošenje izoliranega dihalnega aparata, seznanili so se z nevarnostmi, ki pretijo na gasilca ob različnih intervencijah in še veliko drugih stvari.
 
Osnovni tečaj za gasilca
 
Vso pridobljeno znanje so tečajniki uporabili in pokazali v praksi na taktični vaji v soboto, 19. 12. 2015, pri gasilskem domu. Vaja je bila organizirana kot namišljena intervencija, prilagojena zahtevnosti osnovnega tečaja za gasilca. Pridobljeno znanje jim bo služilo kot podlaga za uspešno ukrepanje v primeru nesreč in za nadaljnja izobraževanja.
 
Osnovni tečaj za gasilca
 
Potek zaključne vaje si lahko ogledate skozi FOTOGALERIJO.

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved