Gasilci tudi v visokem snegu v gozd!

Tudi v teh mrzlih dneh, ko narava vegetira in se skriva pred mrzlimi vetrovi in visokim snegom gasilci ne počivajo. Ureja se oprema in potekajo izobraževanja in usposabljanja gasilcev na različnih tečajih.

5.1.2010 do 7.1. 2010  je sedem operativcev odšlo na usposabljanje za delo z motorno žago, ki je potekalo na srednji gozdarski šoli v Postojni.
 
gmz2 
 
Usposabljanja so se udeležili: PGD Videm - Zabukovec Blaž, PGD Zdenska vas -Gačnik Uroš, Babič Davorin, Zrnec Aleš, Babič Simon, PGD Kompolje - Borštnik Marjan, Tomšič Matej.
 
Izobraževanje je potekalo v dveh sklopih. Prvi dan smo preživeli v učilnici, kjer smo se dodobra spoznali  s sestavnimi deli motorne žage, njenim delovanjem, hitrimi popravili, z načini obžagovanja in podiranja dreves. Veliko se je povedalo tudi o gasilski uporabi motorne žage, saj vemo, da vsaj pri starejših hišah, ki imajo še lesene stropove nemalokrat požar zaide  tja in če hočemo uspešno sanirati ter pogasiti ogenj je potrebno tla ali strop odpreti in si tako olajšati dostop do ognja. 
 
Na koncu prvega dne smo se seznanili z osebno zaščitno opremo, katera je nujna pri uporabi motorne žage. To so predvsem zaščitne protivrezne hlače in jopič. Zaščitna čelada z vizirjem in glušniki, protiurezni čevlji in antivibracijske protivrezne rokavice. S to opremo se tako v gozdu kot na sami intervenciji, kjer uporabljamo motorno žago, močno zaščitimo in preprečimo, da bi prišlo do hudih nezaželenih poškodb.
 
gmz3
 
Naslednjega dne, pa smo prejeto teoretično znanje udejanili tudi v praksi. Opremljeni z zaščitno opremo, nabrušenimi žagami in obvezno gozdarsko malico smo se podali na zasneženo pot. Inštruktorji so nas odpeljali v gozdove Unca, ki so bili močno zasneženi. Tako smo si utirali gaz v sneg in ogledovali odmerjeno drevje katerega smo nato požagali.
 
Vsak tečajnik je moral pravilno spodrezati in podreti drevo, ga nato oklestiti in pospraviti veje. Naloge smo se vsi lotili zavzeto in pod strokovnim očesom inštruktorja, ki nam je na koncu izrekel besede pohvale, pa tudi kakšne pripombe - graje na naše delo nismo preslišali.
 
gmz1 
 
Delo v gozdu, sploh pa še v takih vremenskih pogojih, je močno nevarno. Je pa bilo vse to podobno realni situaciji s katerimi se gasilci srečujemo, saj promet ogrozijo viseča drevesa največ v zimskem času.
 
Vse omenjeno znanje, ki smo ga pridobili na tem tečaju bomo uporabljali tako v zasebnem življenju kot tudi v primeru intervencij, saj le vaja dela mojstra.
 
Vsem pa, ki jih to delo zanima toplo priporočam ta tečaj saj je res zelo poučen in bi ga moral opraviti vsak, ki kadarkoli rokuje z motorno žago.
Varno, previdno in srečno vsem.

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved