Intervencija: odprava posledic neurij na podravskem

Kot že vsi veste je bilo preko javnih občil povedano in predstavljeno ogromno slikovnega in pisanega gradiva o velikanski škodi, ki se je zgodila ob neurju, ki je divjalo na podravskem.

Kot že vsi veste je bilo preko javnih občil povedano in predstavljeno ogromno slikovnega in pisanega gradiva o velikanski škodi, ki se je zgodila ob neurju, ki je divjalo na podravskem. Gasilci smo humantarna organizcija, ki spada v sistem zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji. Tako smo se kot že ob vsaki večji nesreči gasilci aktivirali, zbrali in odšli na pomoč. V vsej tej nesreči smo bili pri reševanju prisotni gasilci iz vse Slovenije.

ptuj01
 
Tako je v reševalni akciji organizirano delovalo in pomagalo reševati in zaščititi imovino državljanov:
  • 1. dan 16.8.2008 - 650 gasilcev
  • 2. dan 17.8.2008 - 600 gasilcev
  • 3. dan 18.8.2008 - 300 gasilcev
  • 4. dan 19.8.2008 - 100 gasilcev od tega 75 iz Regije Ljubljana II., kamor spada tudi naša gasilska zveza.
 
ptuj02
 
Iz naše gasilske zveze se je reševanja udeležilo 13 gasilcev z dvema voziloma za prevoz moštva. Ti gasilci so bili naslednji:
 
  • PGD Hočevje: Gorjup Jože, Andraž Laznik, Pajk Marjan, Peraj Luka
  • PGD Kompolje: Žnidaršič Peter
  • PGD Ponikve: Marko Kastelic, Andraž Mehle, Domen Bambič, Somrak Blaž, Boštjan Nose
  • PGD Zdenska vas: Zrnec Aleš, Kramar Primož, Gačnik Uroš
 
ptuj03
 
Naš pohod se je začel že ob 5. uri zjutraj, ko smo mrzlično pripravljali zaščitno obleko in orodje, ki smo ga kasneje potrebovali pri našem delu. Po predhodnem dogovoru smo se zbrali na Vidmu, kjer smo se skupaj odpravili proti Ptuju. Tja smo prispeli okoli osme ure, nakar so nam domači gasilci razdelili naloge. Odpeljali smo se v  vasico Žabjak , ki je od središča Ptuja oddaljena cca 3 km. Tam smo delovali na objektih 19, 23a, 26, 26a, 29. Potrebno je bilo zamenjati ali zaščititi prerešetano opeko, kar smo storili tako, da smo del strehe prekrili z novo opeko, nekatere strehe pa smo preprosto obvili s folijo ter vse skupaj učvrstili z lesenimi letvami.
 
ptuj04
 
Delo je bilo na višini in s tem toliko bolj nevarno, zato je bila potrebna velika previdnost. Kljub vsem nevarnostim katere prežijo na gasilce se je vse dobro izteklo. Opravili smo veliko dela, osrečili krajane vasi Žabjak, saj jim je bila naša pomoč več kot dobrodošla. Na koncu smo se vsi »operativci« v večernih urah vrnili  na svoje domove zdravi, v srcih pa srečni saj smo bili del  organizacije, ki je doprinesla k boljšemu in hitrejšemu odpravljanju posledic neurja.
 
ptuj05
 
Kot vodja intervencije bi se rad zahvalil vsem udeležencem, ki so bili pripravljeni žrtvovati dan dopusta ali počitnic za pomoč soljudem v stiski. Vsem Vam velja stisk roke in beseda zahvale. Ne pozabimo, da se nam dobra dela seštevajo, hkrati pa nam dajejo motivacijo in energijo za nadaljne delo.
 
Za PGD Zdenska vas
Gačnik Uroš

Povezave

Preverite svoje znanje

Preveri znanje za tekmovanje

Klic v sili

Vremenska napoved