Vpis

Naključna fotografija

Zadnji dogodki SPIN

SPINPožar, eksplozija 24. 09. 2023 23:05

SLOVENJ GRADEC

 

SPINPožar, eksplozija 24. 09. 2023 22:45

CIRKULANE

 

SPINOnesnaženje, nesreče z nevarnimi snovmi 24. 09. 2023 21:14

Ob 21.14 je v Vipavski ulici v Ljubljani v objektu iz rezervoarja za kurilno olje kapljalo kurilno olje. Gasilci GB Ljubljana so s tesnilno maso poizkušali preprečiti iztekanje, vendar neuspešno, zato so podložili pivnike in ponovno podstavili lovilno posodo, v katero se je že prej po nekaj urah natekla le manjša količina olja. Stanovalka bo kontrolirala iztekanje in kontaktirala z dobaviteljem kurilnega olja.

 

SPINTehnična in druga pomoč 24. 09. 2023 20:51

Ob 20.54 se je v Bavdkovi ulici v Kranju v stanovanjski hiši pri padcu poškodovala starejša občanka. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do nje. Slednji so jo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

 

SPINPožar, eksplozija 24. 09. 2023 20:34

Ob 20.34 je na Vidmu v Cerknici gorel komunalni zabojnik za plastiko. Gasilci PGD Cerknica so požar pogasili.

 

Zdenska vas je praznovala 90 let prostovoljnega gasilstva

4. julij 1926 je bil razlog za praznovanje 90-letnice prostovoljnega gasilskega društva Zdenska vas v letu 2016. Tedaj se je sestal prvi Občni zbor pri Antonu Perku, ki je bil povod vztrajnemu delu in neomajnem udejstvovanju v gasilstvu vse do današnjih dni.

Da bo praznovanje 90-letnice društva ob izteku poletnih dni, 20. avgusta, se je doreklo v času cvetoče pomladi. Odločitev je bila pravšnja, kajti vremenske razmere so bile za izvedbo slovesnosti zelo ugodne. Jutranja zarja brez oblakov na sinje modrem nebu je povedla v prijetno toplo popoldne.
Aktivnosti in priprave so bile v teku vse od začetka pomladi, ko so se postavili plani. Izvedba le teh pa je bila intenzivna pri vseh članih in članicah društva v tednu pred praznovanjem.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
Slovesnost ob praznovanju 90-letnice PGD Zdenska vas smo, kot je v navadi, pričeli z gasilsko parado, pri kateri je sodelovalo vseh 7 prostovoljnih gasilskih društev GZ Dobrepolje, kot tudi gostje sosednjih gasilskih zvez. Častno klop so zasedali: Župan občine Dobrepolje Janez Pavlin, član UO Gasilske zveze Slovenije tovariš Franc Bradeško, predsednik GZ Dobrepolje tovariš Jože Prijatelj, poveljnik GZ Dobrepolje tovariš Uroš Gačnik, častni poveljnik GZ Dobrepolje tovariš Jože Zrnec st., predsednik PGD Zdenska vas tovariš Davorin Babič, poveljnik PGD Zdenska vas tovariš Aleš Strnad in tajnik GZ Dobrepolje tovariš Janez Zrnec.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
Po gasilski paradi je sledil kratek kulturno obarvan program, katerega smo pričeli s himno RS v izvedbi mladih glasbenikov skupine Izvir. Kasneje so s svojimi glasovi in melodijami polepšali program še s pesmima Ne bodi kot drugi in Pričeval ljubezen bom.
Zvrstili so se tudi štirje govori. Predsednik PGD Zdenska vas je predstavil 90-letno pot gasilstva PGD Zdenska vas, ki je poudaril usposobljenost gasilcev, izobraževanje in vsestransko delo z mladimi, zaključil pa z vizijo izgradnje novega prizidka garaže. Predsednik GZ Dobrepolje, predstavnik GZS in župan so bili enotni, da je društvo vsestransko aktivno.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
Slovesnost je bila priložnost tudi za podelitev gasilskih priznanj in odlikovanj GZ Dobrepolje in GZ Slovenije, ki so zahvala za vloženi trud in čas ter spodbuda za nadaljnje delo, sodelovanje in prizadevanje za izboljšave.
Tako so mladinska priznanja prejeli: Babič Ana, Blatnik Sara, Klinc Anja, Meserko Nika, Rajar Eva in Zrnec Jan.
Priznanja gasilske zveze III. stopnje so dobili: Jakič Tine, Meserko Aleš, Omahen Klemen, Perko Anja, Perko Matej, Strnad Sabina in Vrščaj Tjaša.
Priznanja gasilske zveze II. stopnje je prejelo 11 posameznikov: Babič Davorin, Babič Simon, Klinc Rok, Lohkar Mateja, Nahtigal Tina, Pajk Borut, Pajk Igor, Perko Gregor, Perko Luka, Zabukovec Sašo in Zrnec Janez.
Gasilka Meglen Irena je bila deležna priznanja gasilske zveze I. stopnje.
podpoveljnik Rajar Anton in namestnik poveljnika Zrnec Aleš sta bila prejemnika Gasilske plamenice II. stopnje GZS.
Gasilsko plamenico I. stopnje GZS je dobilo PGD Zdenska vas, prapor društva pa je bogatejši za medaljo.
Poveljnik Strnad Aleš pa je bil deležen odlikovanja GZS za posebne zasluge v gasilstvu.
 
90 let PGD Zdenska vas
 
S podelitvijo priznanj je bil zaključen slavnostni del prireditve, ki mu je sledila prava domača gasilska veselica z govejo tombolo in srečelovom ter »bendom za dober žur«, Calypso. Bila je dobra družba, zabavno vzdušje in polno plesišče vse tja pozno v noč. Vse to nam je uspelo tudi z nesebično pomočjo sponzorjev, donatorjev, dobrotnikov in prijateljev gasilstva.
90 let dela je nanizalo kar nekaj mejnikov v PGD Zdenska vas. Želimo si, da bo nov mejnik nova gasilska garaža v letu 2017.
Naj zaključim kot je v navadi, z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«
 
Za PGD Zdenska vas zapisala Sabina Strnad.
 
Več slik si lahko ogledate v fotogaleriji.

Povezave

Klic v sili

Vremenska napoved